Top 10 feiten over Edward De Bono

Edward de Bono-lezing in The Hub Kings Cross. Foto door Impact Hub-Wikimedia Commons

Top 10 feiten over Edward De Bono

Edward de Bono was een Maltese arts, auteur, psycholoog, presentator en uitvinder. Hij bracht een revolutie teweeg in de manier van innovatie, creativiteit en probleemoplossing. De Bono is de grondlegger van de term lateraal denken en de ontwikkeling van de Six Thinking Hats Technique Direct Attention Thinking Tools.

De impact van De Bono heeft generaties denkers geïnspireerd en beïnvloed, en zijn concepten zijn vandaag de dag nog steeds geldig en nuttig, net als toen. In dit artikel zullen we kijken naar de top 10 feiten over Edward De Bono.

1. De Bono was een zoon van professor

Edward Charles Francis Publius de Bono werd op 19 mei 1933 in Malta geboren als zoon van Joseph de Bono en Josephine Burns de Bono. Zijn vader was hoogleraar geneeskunde en zijn moeder was een van de drie vrouwen die campagne voerden voor de invoering van het vrouwenkiesrecht.

2. De Bono was houder van een doctoraat

Metka spreekt met Edward de Bono. Foto door challenge future-Wikimedia Commons

Opgeleid aan het St. Edward’s College, Malta, behaalde hij een medische graad aan de Universiteit van Malta. Vervolgens schreef hij zich in 1955 in als Rhode Scholar aan Christ Church, Oxford, waar hij een Master of Arts in psychologie en fysiologie behaalde.

De Bono behaalde een doctoraat in de geneeskunde aan het Trinity College, Cambridge, een ere-DDes (Doctor of Design) van het Royal Melbourne Institute of Technology en een ere-LLD van de Universiteit van Dundee.

3. De Bono introduceerde de term lateraal denken

De Bono introduceerde Lateraal Denken, dat hij in 1967 voor het eerst gebruikte in zijn boek Het gebruik van lateraal denken. Lateraal denken is het oplossen van problemen met behulp van een indirecte en creatieve benadering via redeneringen die niet meteen voor de hand liggen.

Hij koppelt lateraal denken ook aan humor, met het argument dat dit het overschakelen van een bekend patroon naar een nieuw, onverwacht patroon inhoudt. Hij betoogt dat lateraal denken opzettelijk afstand neemt van de standaardperceptie van creativiteit als verticale logica (de klassieke methode voor het oplossen van problemen).

Lateraal denken is bekritiseerd als een pseudo-wetenschappelijk concept, met het argument dat de kernideeën van De Bono nooit rigoureus zijn getest of bevestigd.

4. Hij diende als hoogleraar aan verschillende universiteiten

De Bono had een vooraanstaande carrière als hoogleraar aan vele prestigieuze universiteiten. In 1961 was hij hoogleraar geneeskunde aan de Universiteit van Malta. Hij was ook professor aan de University of Central England, de University of Pretoria en Dublin City University.

Vervolgens bekleedde hij de Da Vinci Professor of Thinking-leerstoel aan de University of Advancing Technology in Tempe, Arizona, Verenigde Staten. Naast hoogleraar bekleedde hij ook faculteitsbenoemingen aan de Universiteit van Oxford, Londen, Harvard en Cambridge.

Lees meer over de 10 oudste universiteiten ter wereld

5. Hij schreef meer dan 80 boeken

Edward de Bono verschijnt in de tv-serie W:Channel 4 Opinies gemaakt door w:Open Media in 1994. Foto door Open Media Ltd-Wikimedia Commons

De Bono schreef meer dan 80 boeken en vertaalde in 46 talen. Zijn boeken concentreerden zich vooral op het onderwerp probleemoplossing, creativiteit en denken. Sommige van zijn boeken omvatten Het gebruik van lateraal denken, Het mechanisme van de geest, Het De Bono-codeboek en nog veel meer.

Scholen uit meer dan twintig landen hebben de kennis uit zijn boeken gebruikt als denkinstrument in hun leerplan. Zijn Zes denkhoeden methode is op alle continenten onderwezen.

Bekijk: 10 must-read Engelse auteurs

6. De Bono werd genomineerd voor een Nobelprijs

In 2005 werd De Bono genomineerd voor een Nobelprijs voor de Economie, voor zijn werk op het gebied van handel en zakendoen. Helaas heeft hij nooit formele erkenning gekregen van de Britse regering, ondanks vele gelegenheden waarbij hij advies gaf over onderwijs en vredeshandhaving.

Hij droeg bij aan de vredeshandhaving in 2000 toen hij de commissie van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde dat het Arabisch-Israëlische conflict mogelijk te wijten was aan lage zinkgehaltes bij mensen die ongezuurd brood eten. De Bono voerde aan dat een laag zinkgehalte tot verhoogde agressie leidt en stelde voor om ter compensatie potten Marmite te verschepen.

Ontdek de top 10 opmerkelijke feiten over het Nobelprijsmuseum

7. Hij stichtte het Wereldcentrum voor Nieuw Denken

In 2001 richtte De Bono een non-profitorganisatie op, The World for New Thinking, gevestigd in Malta. De organisatie past Thinking Tools toe bij het ontwerpen van oplossingen en beleid op geopolitiek niveau.

De organisatie heeft aan verschillende projecten gewerkt, waaronder de Zes denkhoeden techniek, een hulpmiddel voor het oplossen van groepsproblemen, waarbij deelnemers worden aangemoedigd problemen vanuit meerdere perspectieven te benaderen.

Daarnaast organiseert de organisatie trainingen, conferenties en workshops over innovatie en creatief denken. Al deze evenementen worden bijgewoond door studenten, bedrijfsleiders, docenten en overheidsfunctionarissen.

8. De Dono heeft het L-spel uitgevonden

L-spel. Foto door Cburnett-Wikimedia Commons

De Dono vond het L-spel uit, dat hij in zijn boek introduceerde De vijfdaagse cursus denken (1967). Het L-spel is een eenvoudig abstract strategisch bordspel dat door twee personen wordt gespeeld.

Het wordt gespeeld op een bord van 4×4 vierkanten. Elke speler heeft een 3×2 L-vormige tetromino (een geometrische vorm bestaande uit vier vierkanten die orthogonaal met elkaar verbonden zijn), en er zijn twee neutrale stukken van 1×1.

9. Hij blonk uit in sport

Tijdens zijn universiteitsjaren genoot hij enorm van zijn universiteitsjaren. Hij was actief betrokken bij sport en interactie met spraakmakende mensen, zoals het spelen van polo met Lord Mountbatten, die hem later vroeg om een ​​seminar te geven in Portsmouth en lezingen te geven aan de Atlantic Colleges in Wales en Singapore.

Hij speelde ook cricket, polo en roeien, waardoor hij ZKH Prins Philip ontmoette in de Sandringham Polo Club. Ze behielden hun vriendschap tot prins Filips stierf.

10. Gedurende zijn carrière ontving De Bono vele onderscheidingen

De Bono ontving vele prijzen en onderscheidingen voor zijn bijdrage aan creatief denken, waarmee hij vele individuen en organisaties over de hele wereld inspireerde. Deze onderscheidingen omvatten de Lifetime Achievement Award van de American Creativity Association in 1995, de Brain Trust Charity’s Brain of the Year-prijzen in 1999 en de Innovation Luminary Award van het European Union Creativity and Innovation Forum (2008).

Daarnaast ontving hij in 2015 een eredoctoraat in het onderwijs van de universiteit (2012) en een Lifetime Achievement Award van de International Council for Small Business. In 2016 ontving hij een eredoctoraat in de wijsbegeerte van de University of Central Lancashire.

Lydia

Discover Walks-bijdragers spreken vanuit alle hoeken van de wereld – van Praag tot Bangkok, Barcelona tot Nairobi. We komen misschien allemaal uit verschillende lagen van de bevolking, maar we hebben één gemeenschappelijke passie: leren door te reizen.

Of je nu de geschiedenis van een stad wilt leren kennen, of gewoon een aanbeveling nodig hebt voor je volgende maaltijd, Discover Walks Team biedt een steeds groter wordende reisencyclopedie.

Voor lokale inzichten en reistips van insiders die u nergens anders vindt, kunt u zoeken op trefwoorden in de werkbalk rechtsboven op deze pagina. Fijne reizen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »